maanantai 1. joulukuuta 2014

Maatyöt syksy 2014

Viime vuonna työn alla oli talon perustusten tekeminen ja mietteissä routa. Talven tulo venyi ja venyi. Niin kävi myös tänä vuonna. Kunnon pakkaset eivät ole vieläkään tulleet. Talvi ei ole käynnistynyt, ensilumikin oli läsnä vain muutaman päivän. Rakentajan kannalta tämä on iso etu. Töitä voi tehdä pidempää, ilman että niistä syntyvään laskuun tulee talvilisää.

Meidän kohdalla syksylle jäi vielä vanhan saunarakennuksen purku ja harmaavesien kaivuut. Kyllähän sitä tuli taas forecaa hiuksia halkoen seurattua, mutta nyt voin sanoa, että aivan turhaan. 10 päivän sääennuste lupaa edelleen plusasteita, vaikka nyt ollaan jo joulukuun alussa.

Vanha mökki purkeni rivakkaan tahtiin ja suurin osa jätteestä saatiinkin kierrätettyä, joten valtavia katopaikkamaksuja ei tällä kertaa tullut. Alku sujui liiankin vaivattomasti, joten sitten alkoikin urakka tökkimään oikein olan takaa.


Teetetyn pohjatutkimuksen mukaan autotallin ja suunnitellun harmaavesien imeyttämispaikan kohdalla oli soraa ja moreenia. Eipäs ollutkaan. Koekaivuissa maaperä osoittautui saveksi. Imeyttämö ei vielä ollut tässä vaiheessa täysin poissuljettu vaihtoehto, mutta seuraavan päivänä kuopan uusinta tutkiskelu löi viimeisen naulan arkkuun. Kuoppa oli täyttynyt vedellä. Imeyttämisen järjestämiseksi olisi maata pitänyt vaihtaa paljon. Tästä johtuen koko järjestelmä päätettiin vaihtaa toiseen.


Imeytyskentän tilalle valittiin bioram-pumppaamo, jolloin maaperässä olevalla savella ei ollut merkitystä. Harmaitavesiä ei imeytettäisiin vaan pumpattaisiin puhdistettuna ojaan. Muutaman mutkan kautta järjestelmä saatiin kaivettua maahan. Tällä kertaa olimme jälleen talvea nopeampia. Mutkia tosiaan oli matkalla. Puhelinyhtiöltä tilattu kaapelin peilaaminen ei ollut täysin paikkaansa pitävä. Ojakaivuiden yhteydessä kaivinkonekuljettaja rikkoi linjan, jota ei pitänyt olla. Meidän osalta tämä ei onneksi suuria toimenpiteitä vaatinut, mutta ne muutamankin tuntuivat riittäviltä.


Tämän vuoden osalta kaivinkonetyöt on tehty. Autotallin pohja on sorattu ja jätevesien käsittely peitelty. Kaikesta tähän asti koetusta voin vain todeta, että aina kannattaa varautua aikataulullisesti ja budjetillisesti pahimpaan. Meidän kohdalla maatyöt ovat haukanneet ison palan molemmista vaikka erinäisiä tutkimuksia on tontilla teetetty ennen suunnitelmien ja töiden aloittamista. Jälleen kerran kantapään kautta oppineena viisaampana etiäpäin !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti