sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Jäätävä pamaus


Niinhän siinä sitten kävi, että hommat jatkuvat räjäytysten merkeissä. Rakennusmestarin käynti tontilla vahvisti oman näkemyksemme. Pohjalla olevan kallion räjäyttäminen on järkevämpi ratkaisu kuin maapohjan korottaminen täytemaan avulla. Nyt aikataulut venyvät jälleen, sillä kaivuut joudutaan pohjan osalta keskeyttämään toistaiseksi.


Langaton ja liikuteltava toimisto on nykyaikaa.

Oma perjantai aamuni sujui tehokkaasti puhelimen ja tabletin parissa. Räjäytysurakoitsija piti löytää heti ja mieluiten kilpailukykyiseen hintaan. Taas tuli todistettua, että rakentajan yksi tärkeimmistä työvälineistä on puhelin. Soitat yhdelle ja saat yhteystiedot toiselle. Soitat toiselle, joka suosittelee kolmatta. Niin asiat pikkuhiljaa loksahtelivat aamupäivän aikana kohdilleen ja tontille saatiin yksi urakoitsija työmaata katsomaan ja tekemään sen perusteella hinta-arvio. Melko kiireisiä ovat panostaja talvellakin. Luulisi, että talvella hommia on vähemmän tarjolla, mutta niin ei kuitenkaan tunnu olevan.




Perjantaina tontilla pidettiin taas yksi pakollisista katselmuksista. Pohjakatselmus oli alunperin tarkoitus pitää vasta kun kuoppa on kokonaisuudessaan kaivettu. Nyt kun hommat seisovat hetkellisesti kallion takia vastaavarakennusmestari tilasi katselmuksen kunnasta tähän väliin. Hyvä hoitaa pois alta tässä vaiheessa, niin ei tarvitse murehtia sitten kun hommat taas käynnistyy. Ei siis huono idea lainkaan.

Kokous on mahdollista pitää kun "tarvittava puolimetriä" pohjan koko alasta on kaivettu ja sehän on! Katselmus järjestetään, jotta rakennusviranomaisille varmistuu, että talonpohja on sitä mitä pitääkin. Kun kaikki eloperäinen on raavittu pois nähdään millainen maa on vastassa ja vastaako se sitä mitä pohjatutkimuslausunto sanoo. Meidän kohdalla pohjakatselmus meni läpi, nimet paperiin ja lupa perustaa saatu. Enää olisi se harmaa kivi homman esteenä...

Uuden liittymän kohdalta näkyvyys vasemmalle.
Ja näkyvyys oikealle.
Vaikka työt talonpohjien osalta seisovatkin maaurakoitsijalla kuitenkin riittää tekemistä. Jotta koneet eivät tyhjänpanttina seisoisi tontilla on uuden tieliittymän kaivuu aloitettu suunniteltua (ensi kevättä) aikaisemmin. Tehdään nyt niitä asioita joita voi. Näin ne asiat aikataulullisesti muuttuvat siinä missä tekojärjestyskin. Mukaudutaan tilanteen vaatimalla tavalla ja pidetään rattaat liikeellä.

Jotta uuden liittymän kaivuut voidaan ojarumpujen osalta aloittaa, täytyy selvittää missä kulkevat tienvieressä olevien tolppien kaapelit, jotka menevät kaivuukohdalta maahan. Tontille tilattiin perjantaina kaapelien peilaus, työntoimitusaika 1-3 päivää, jotain sentään tapahtuu nopeasti ja kaiken lisäksi ilmaiseksi. Syy miksi työstä ei tarvitse maksaa on siinä, että energia- ja puhelinyhtiöt maksavat urakoitsijoille peilaamisesta, joka tapahtuu "ei kenenkään malla". Tämä on heidän kannalta halvempaa, sillä kalliimpia kustannuksia syntyisi kaapelin mennessä poikki vahingossa kun kaivetaan mututuntumalla. Iltapäivästä puhelin soi ja Eltelliltä ilmoitettiin, että kohta tontille olisi tulossa peilaaja paikalle. Nopeaa toimintaa ei voi muuta sanoa, toimitusaika 1-3 arkipäivää muuttui muutamaksi tunniksi. Onneksi edes jotkut asiat menevät kerralla jouhevasti loppuun asti.

Perjantai-iltapäivästä alkoi hommat taas edistymään ainakin uusien tekijöiden osalta. Räjäytysurakoitsijan tekemä tarjous miellytti, joten tekijä oli löytynyt. Kolmas taho piti myös löytää, joka suorittaisi naapureiden taloissa katselmukset  ja dokumentoinnin sekä mittaukset räjäytyksestä aiheutuvien vaurioiden todentamiseksi. Hänen yhteystiedot saimme räjäytyksen tekevältä urakoitsijalta. Näin sekin hoitus kuin itsestään.

Sanonta, että ihmiset voidaan liittää toisiinsa muutaman muun avulla pitää räjäytystyön tekijän osalta paikkaansa, sillä tontille palkattu räjäytysurakoitsija on tontilla olevan maaurakoitsijan vanha tuttu. Olisihan se tekijä löytynyt mahdollisesti helpomminkin, mutta samapa tuo kun aamuinen soittokierros tuotti saman lopputuloksen.

Räjäytysmatot valmiina odottamassa töiden alkua.




Aurinko paistanut lähes pilvettömältä taivaalta muutaman päivän. Tosin pakkasasteita ollut reippaasti yli kymmenen, välillä hivottu kahtakymmentä. Eipä forecan sääennusteet ole pitäneet muilta osin paikkaansa kuin, että pakkasasteita on ja lunta ei sada. Pakkasasteiden määrä vaan on tuntunut painuvan päivä päivältä kylmemmälle ja kylmemmälle. Saa nähdä lähteekö se lauhtumaan vai ei.

Uusi lakisääteinen tonttikylttikin löytänyt paikkansa.

Naapuritalojen katselmukset tehdään maanantaina. Onneksi katselmuksien osalta ei tarvitse käydä läpi kuin ne naapurit, jotka sijaitsevat 50 metrin säteellä eli kaksi. Toivottavasti räjytystyöt myös saataisiin purkkiin alkuviikosta, jotta pohjan tekeminen jatkuisi. Perustuksista on saatu nyt kaksi kilpailevaa tarjousta, joista on tarkoitus valita toinen.

Tehtävälista viikolle 4:

* Ole yhteydessä räjäytysurakoitsijaan maanantaina sovi aikatauluista
* Vastaa ME-perustuksille ja Lesrakille ---> Päätä perustusurakoitsija
* Tonttisähköt kuntoon!!!! (jos ei sähköä ei vettä, jos ei vettä tai sähköä ei perusteta)
* Ole yhteydessä talotoimittajaan ja kysy tehtaan aikatauluista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti